PROJEKTET IHOP MED WORLD OF PADEL

World of Padel siktar på att bli en av landets största kedjor av premium anläggningar.

– Vårt varumärke ska laddas och förknippas med kvalitet i alla delar. Våra gäster ska känna att padel är en upplevelse, säger Patrik Rittfeldt, som är en av ägarna till World of Padel.

För att skapa en anläggning av toppklass har World of Padel tagit hjälp av elitspelare och olika experter. ”Vi har ett väldigt gott samarbete med Nokalux och Camilla Alexandersson”, berömmer Patrik Rittfeldt, som är en ägarna till World of Padel. ”Glädjande att elitspelarna valde vårt ljus” Citat Camilla Alexandersson, Nokalux. Patrik berättar vad som kännetecknar en riktigt bra padelarena. – Buren måste självklart vara bra i konstruktion, val av glas och inte minst gräset. Men det räcker inte. Ska du som spelare trivas på riktigt i arenan måste det vara bra luft, behaglig akustik och inte minst ett jämnt och bra ljus.

World of Padel har i stort sett tittat på alla alternativ av ljus som finns på marknaden. Efter olika tester föll valet på Nokalux, med en svensktillverkad armatur. Nokalux är sedan många år leverantör av belysning till idrottsanläggningar. – Vi har stor erfarenhet av ljussättning i allt ifrån industri och kontor till offentliga lokaler och sportarenor. När det gäller sport har vi dessutom gedigen erfarenhet från racketsporter vilket vi har stor nytta av nu när vi jobbar med padelarenor, säger Camilla Alexandersson, KAM på Nokalux. "Vi har stor erfarenhet av ljussättning i allt ifrån industri och kontor till offentliga lokaler och sportarenor".

En förklaring till att många padelarenor inte har optimal belysning är att många hallägare köper färdiga paketlösningar från banleverantörer där belysningen ingår. – En ganska vanlig lösning vi ser är att utomhus belysning används inomhus. Den typen av armaturer är inte billigare, men den ger ett betydligt sämre ljus. Inomhus ska man ha linjärbelysning för att ge ett så jämnt ljus som möjligt, förklarar Camilla.

Patrik Rittfeldt Bekräftar det Camilla Alexandersson berättar och visar skillnaden i deras referensanläggning i Kungsbacka. – I den första delen valde vi belysning på stolpar, medan vi i de två övriga delarna har takmonterad Nokalux-belysning. Vi har haft elitspelare som testat de olika banorna och det samstämmiga betyget är att banorna med Nokalux armaturer är bättre. Spelarna upplever ett jämnare ljus och att det bländar mindre, säger Patrik.

Nokalux arbetar från vad som är föreskrivet i Ljus & Rum, en planeringsguide för belysning inom hus. Guiden ges ut av Ljuskultur i samarbete med Arbetsmiljöverket och Statens Energimyndighet. – Tyvärr har inte padelsporten tydliga riktlinjer så som andra sporter har via Riksidrottsförbundets riktlinjer. Förhoppningsvis blir det ändring på det nu när padel sedan i maj ingår i RF, säger Camilla Alexandersson, på Nokalux.


World of Padels showroom är en anläggning i Kungsbacka som är mer än banor av toppklass med ett café och butik som för tankarna till en loungemiljö. En våning upp finns konferensrum och kontorsplatser för den som vill ha en modern arbetsplats med omedelbar närhet till padelspel. – Det är självklart väldigt glädjande när spelarna märker skillnaden. Att de föredrar vår belysning är bästa betyget, säger Camilla Alexandersson.

Frågan är då hur jag som beställare, hallbyggare, kan försäkra mig om att jag får optimalt ljus. – Bästa tipset är att du som beställare utgår ifrån kraven som ställs från andra racketsporter, exempelvis tennis och badminton. Det är sporter som har lång erfarenhet av att säkerställa ljus som är funktionellt och bra, förklarar Camilla.

SÅ SKAPAS RÄTT LJUS !

Använd linjära armaturer som placeras längs med burens långsida på mellan 7-8 meters höjd vinklade ca 30 grader.

Antalet armaturer är olika beroende på vilken ljusnivå som önskas. Det varierar från 300 – 1000 lux. 300 lux kan vara tillräckligt men vi rekommenderar 500 lux som ett medelvärde för att ha en optimal belysning. Har man ambition om att ha tävlingar med TV-inspelning bör det dock vara 1000 lux för HD-sändning. Belysning i hallen är stort sett alltid styrd via Matchi eller Playtomic som styrs via KNX så armaturerna har Dalidon.

Det går då att anpassa belysningen tidsmässigt enligt bokningar men finns även möjlighet för reglering så har du exempelvis en centercourt anpassad för tävling med 1000 lux kan den vid vanligt spel vara inställd på en ljusnivå på 500 lux.Säljare i projektet
Kontaktinformation
Camilla Alexandersson
Tel. 031-3614733
E-post. camilla.alexandersson@nokalux.se

Logga in