Ny belysning Idrottshuset och bandyhallen i Örebro

När Örebroporten skulle byta belysning i några av sina idrottsfastigheter, föll valet på Nokalux.

Idrottshuset: En anrik och karakteristisk sporthall som invigdes redan 1946. Armaturvalet blev Nokalux Olympic försedd med snabbkopplingar för kraft och Dali.

Bandyhallen: Örebros stora bandyhall behövde ny belysning. Här valde man Nokalux ID 40 monterade på befintliga strömskenor.

Läs mer


ETT RIDHUS UTÖVER DET VANLIGA

I Kungsbacka står ett nytt ridhus färdigt. Det handlar om ett ridhus utöver det vanliga vilket innebär önskemål om en stilren och mycket god belysning för att kunna erbjuda ryttare och hästar ett jämnt och bra ljus utan skuggor. Valet föll därför på linjärbelysning i form av infällda Inled som ger ett mycket jämnt ljus inomhus.

Läs merNYBYGGNATION, INOMHUSARENA

- Solstadens sportcenter

Armaturer till nybyggnation av inomhusarena Eva Lisa Holtz Arena i Karlstad. Nokalux har fått förtroendet att leverera armaturer till Europas största träinomhusarena för friidrott, där man sparat 213 ton koldioxid bara genom att bygga i trä i stället för stål.

Läs merATTEVIKS NYA BILHALL I JÖNKÖPING


Atteviks finns på 9 orter i Småland och har verkat inom bilbranschen sedan 1945. Deras mål är att erbjuda kunden hög service och kvalitet, vilket även genomsyrar den komplexa nybyggda anläggningen i Jönköping till vilken Nokalux levererat belysning.

Konceptanpassade och flexibla lösningar
- I det här projektet har det handlat mycket om att jobba fram lösningar tillsammans, menar Patrik Sandstedt.

Läs mer


AirC - ÅKRAHÄLLSKOLAN NYBRO

När Nybro kommun skulle byta belysning i korridorer och elevtorg på Åkrahällskolan stod man inför en utmaning, det fanns ingen standard-armatur som passade i det befintliga undertaket. Taket består av pendlade smala plåtar och lämnar endast en tunn öppning att montera armaturer i. Takets konstruktion gjorde det dessutom svårt att dra nya kablage för närvarostyrning.

Fredde Karlsson på Elajo kontaktade Bengt-Erik, Storel i Växjö för att ta fram en armatur som passade. Nokalux som är vana att ta fram kundanpassade lösningar blev inkopplade, och tog fram en armatur med specialmått och en infästning som passade i taket. Armaturen InLED har ett opalt bländskydd med hög effektivitet, bra avbländning och en bred ljusbild.

Läs mer


FRITSLA SKOLA

Intelligenta sensorer löste skolans problem

Gamla lysrörsarmaturer samt tavelbelysning i sexton klassrum på Fritsla skola i Marks kommun skulle bytas under höstlovets fem arbetsdagar. Beställaren önskade närvaro- och dagljussensorer, halvautomatik och dimring mm – men ville samtidigt inte dra om den gamla elinstallationen med vägguttag i taket. Nokalux hade lösningen med nya AirC.

FRITSLA SKOLA ÖNSKADE halvautomatik, d.v.s. att det krävs aktiv tändning med tryck på en knapp, men automatisk släckning om klassrummet är tomt. Detta för att belysningen inte ska tändas om en person bara kommer in en kort stund för att hämta något kvarglömt eller liknande. Man ville ha möjlighet att ljusreglera med dimrar, dagljussensorer och en del andra funktioner.

Läs mer


LICHRON TEKNIKGYMNASIUM

Maximal energieffektivitet på Lichrons teknikgymnasium

På Lichron teknikgymnasium i Värnamo har Nokalux, i samarbete med elkonsulten Leif Halldeberg och Bravida Telemontage i Värnamo, installerat en ny komplett belysningslösning som uteslutande baseras på lysdioder.

På Lichron teknikgymnasium monterades närvarostyrda armaturer på toaletter och i förråd medan klassrummen och allmänna ytor fick en dimmerlösning som bidrar till maximal energieffektivitet och komfort.

Läs mer


LUGNETGYMNASIET

Lugnetgymnasiet är en kommunal gymnasieskola i Falun. Skolan invigdes 1983 och ligger i nära anslutning till Lugnets skid- och sportanläggning.

Nokalux levererar ClassLED och ClassLED tavelbelysning till lugnetgymnasiet i Falun.

Skolan önskade pendlade armaturer i klassrummen och tavelbelysning för väggmontage.

Läs mer


LAGER - REXEL SVERIGE AB


Rexel Sverige AB ville montera belysning i sitt nya centrallager. Kravet från Rexel var att det skulle vara energieffektiva armaturer av ett känt fabrikat samt att de ville använda sig av LED.

Här valde man sedan den armatur och samarbetspartnern man kände sig bekväm med, vilket blev armaturen ID 40 LED och Nokalux.

Läs mer


BYGGMAX KALL LAGER

Storel samt installatör Hallabro EL Växjö, Joakim Nilsson tog kontakt med Nokalux säljare Thomas Fagerlund. Därefter presenterades ett förslag på lösning för byggmax.

Byggmax i Växjö hade ett behov av utökning av butiksyta och valde där ID40 LED 9000lm. Samtidigt ville man öka belysningsstyrkan på kallagret där biltrafik förekommer. Lagergångarna har en bredd på 8m och det är 7m högt i tak.

Läs mer


ALFAPAC LAGER

Alfapac har funnits i Åsbro sedan starten 1969. Genom åren har de vuxit till en av de större producenterna av plastemballage i Sverige.

Armaturer som levererades till Alfapac var 75 stycken ID 40 LED-TDC 9000lm med ljusfärg 830 Medelstrålande och 52 stycken ID 40 LED-TDC 9000lm med ljusfärg 830 Bredstrålande.

Installatör: CBF Elektriska i Åsbro, Gustav Jansson.

Läs mer


ARMATURER TILL STHLM NEW

Vid Hammarby Sjöstad, Stockholm, håller man på att bygga kontorsbyggnader i vad som benämns som Sthlm New. Hit har Nokalux levererat anpassade armaturer, med målet att passa ihop med kylbafflarna för allmänljuset i kontorsytorna, liksom belysning för garage.

– Vi tog fram två modeller av armaturer efter kundens behov, en som är 2395 mm lång och en som är 1795 mm, båda typerna med snabbkontakter för att underlätta vid installationen. Idag har vi levererat 1250 stycken av den längre armaturen samt 235 stycken av den kortare varianten, berättar säljare Leif Nordqvist. Både beställaren Skanska och deras elkonsult var också delaktiga i framtagandet av armaturen.

Läs mer


DOMSTOLSVERKET JÖNKÖPING

Belysningslösning i stora öppna och flexibla ytor

Nokalux har tidigare levererat armaturer till Domstolsverkets lokaler i Jönköping via Sandstedt El. När de befintliga lokalerna skulle renoveras fick Nokalux frågan om att leverera även till detta projekt. Man ville ha en flexibel lösning som uppfyllde deras kravspecifikation, där man bland annat använde olika ljusfärg för att på så sätt markera arbets- och pausytor. Domstolsverket jobbar mycket med videokonferenser mellan sina enheter. Det är då viktigt att belysningen inte stör kameror eller annan teknisk utrustning.

Läs mer


SCOTTS PRODUKTER I NYTT LJUS

Nokalux levererade belysningslösningar till Scotts.

Schweiziska Scott är en ledande tillverkare av utrustning för cykel- och vintersport. När man planerade för att flytta det svenska huvudkontoret till nybyggda lokaler i Librobäck i Uppsala ville man inte kompromissa om något. I synnerhet inte om belysningen.

När fastighetsägaren Saldeen Real Estate kontaktade Thomas Hägglund så var det belysningslösningar till Scotts showroom, konceptbutik och kontor man ville prata om, i tätt samarbete med Scotts personal.

Läs mer


WORLD OF PADEL

Projektet ihop med World of Padel

World of Padel siktar på att bli en av landets största kedjor av premium-anläggningar.

– Vårt varumärke ska laddas och förknippas med kvalitet i alla delar. Våra gäster ska känna att padel är en upplevelse, säger Patrik Rittfeldt, som är en av ägarna till World of Padel. World of Padel har i stort sett tittat på alla alternativ av ljus som finns på marknaden. Efter olika tester föll valet på Nokalux, med en svensktillverkad armatur. Nokalux är sedan många år leverantör av belysning till idrottsanläggningar.

– Vi har stor erfarenhet av ljussättning i allt ifrån industri och kontor till offentliga lokaler och sportarenor. När det gäller sport har vi dessutom gedigen erfarenhet från racketsporter vilket vi har stor nytta av nu när vi jobbar med padelarenor, säger Camilla Alexandersson, KAM på Nokalux.

Läs mer


ELEIKO HALMSTAD I NYTT LJUS

Starka belysningslösningar
Nokalux, Moel och LM:S elektriska i samarbete

Nokalux armaturer tillverkas i egen fabrik i sverige vilket är en stor styrka i denna typ av projekt. Alla armaturer är i LED utförande med kvalitetsdioder från Philips. Hela anläggningen styrs av ett KNX-system med dimbara DALI-armaturer. Närvarostyrning och ljusreglering som sparar energi och ger rätt mängd ljus.

Moel har med sitt distributionsnät varit en viktig faktor för att lyckas med leveranser av el-material till projektet.

LM:s Elektriska Mats Juhlin har ansvarat för samtliga elarbeten.

Läs mer


JONSTORPS ISHALL

Jonstorps Ishall ligger mellan Helsingborg och Ängelholm byggdes 1976 och hade förmodligen den ursprungliga belysningen kvar. Man hade 55 st ”lådor” på 400W metallhalogen på 5 linor med 11 armaturer på varje lina. Elförbrukningen låg på 23.5 kW och en belysningsstyrka på 500 lux i medel. På mittpunkten uppmätte vi 680 lux.

Nokalux fick en förfrågan om att lämna ett förslag på ny rinkbelysning i hallen. Vår ID 40 LED visade sig att passa alldeles utmärkt i detta projektet när vi började projektera.

Läs mer


YSTADS SIMHALL

Konstnärliga LED armaturer i Ystads nybyggda Badhus

I september 2014 invigdes Ystads Badhus, som är en del av kommunens storsatsning Ystad Arena. Det nya badhuset inrymmer bland annat familjebad, tävlingsbassäng och multibassäng. För Nokalux, som levererat en innovativ LED-belysningslösning till badhuset, var det här ett projekt som stack ut från mängden..

– Projektet inleddes efter att jag träffat Lisa Olsson, ljusdesigner på Lindsten El på ett seminarium våren 2013. Lisa hade skissat på en effektfull belysningslösning och sökte en armatur som skulle monteras i undertaket på sju meters höjd. Belysningen skulle bilda ett molekylmönster runt

Läs mer


PROJEKTET PÅ SYNSAM I ÖRNSKÖLDSVIK

Idag består Synsam av drygt 195 butiker i Sverige och 500 i Norden. De äldsta butikerna har över hundra års erfarenhet och kunskap i ryggen.

Projektledare Pär Sjölund på TF Service i Örnsköldsvik kontaktade Mikael Flemin på Nokalux som tog fram belysningsförslag för projektet, Pär och Mikael har haft ett långt och bra samarbete genom åren. Mikael var också den som projekterade butiken första gången men nu ville kund byta ut lysrören mot LED och ett av kraven var mer ljus än tidigare.

Läs mer


ICA-BUTIKEN I GISLAVED

ICA-butik fick mer ljus och halverad energiförbrukning.

När ICA-butiken i Gislaved behövde bättre belysning var faktiskt goda råd inte speciellt dyra. Moderna armaturer från Nokalux gav de möjligheter som behövdes.

Markus Elmtoft är butikschef på ICA Kvantum, och när butiken skulle renoveras ville han byta ut den gamla belysningen av traditionell lysrörstyp. Den förbrukade mycket energi och levde inte upp till dagens krav på belysningsstyrka.

Läs mer


BERGRUMSGARAGE I STOCKHOLM

Nokalux levererar ID 65 LED till bergrumsgarage i Stockholm Nokalux fick förfrågan på armaturbyte i ett bergrumsgarage. Garaget ligger inne i Vanadisberget som ligger i Vasastan Stockholm. Hyresgäster är Liselott Lööv AB som sköter renhållningen i Stockholm stad samt Nefabs liftuthyrning. Garaget rymmer uppställningsplatser för renhållningsfordon, mobilliftar samt serviceytor.

Utmaningen var att utbytet skulle göras under full drift, vilket ställer krav på ett snabbt montage. Lösningen från Nokalux blev armaturen ID 65 LED med en snabbkopplingslösning som håller kapslingsklass IP65.

Läs mer


PROJEKTET PÅ FRIENDS ARENA

Med en kapacitet på 50000 åskådare vid sportevenemang och hela 65000 vid konserter har Sverige nu en arena för framtiden. Allt som har med Friends Arena att göra är stort, från takhöjd, till omkrets och inte minst i antalet armaturer. Men så blir det förstås om man ska bygga den största arenan i svensk historia.

Foto: Luc Pages Ljusdesign fasad: Helena Andersson Åkerberg

Läs mer


IKEA HOTELL I ÄLMHULT

IKEA Hotell i Älmhult är det enda IKEA hotellet i världen. Nu utrustat med energibesparande belysning från Nokalux i samtliga hotellkorridorer.

- I samråd med kunden valde vi en helt unik lösning där vi anpassade storleken på armaturerna utifrån lokalernas förutsättningar. Vi utvecklade armaturens montagedel ihop med Eltjänst för att kunna montera dem på ett smidigt sätt i befintligt tak, förklarar Adam Hagström, ansvarig för projektet hos Nokalux.

Läs mer


LJUS TILL ENTRÉ I STOCKHOLM

BYGGNADEN HAR EN stor glasentré där det har varit bekymmer med stark värme under sommarhalvåret. Genom att byta den äldre belysningen av metallhalogen och lysrör till led-­armaturer bidrog man till en sänkning av temperaturen och fick samtidigt en lägre energiförbrukning.

– Den nya LED-armaturen skulle passa in i de mått och upphöjningar där lysrörsarmaturerna tidigare suttit. Samtidigt skulle vi ha downlights som skulle anpassas till befintliga hål.

Läs mer


BELYSNINGSLÖSNING FÖR LAMMPRODUKTION I BORLÄNGE

KRAV-Certifierad Lammproduktion Nyby Gård med nuvarande antal 450 tackor, inklusive lamm cirka 630 stycken.

Uppdraget ställde krav på belysning som är funktionell, energisnål med ny teknik och miljötänk, ett tankesätt som gick som en röd tråd genom hela satsningen på projektet. Här ville man ha både LED belysning och automatisk utfodring till sina djur.

Ingrid Larsson gjorde ljusberäkningar för fårstallet och Nokalux levererade 55 stycken armaturer av ID65 LED i början på Mars 2018. Magnus Hagberg är mycket nöjd med armaturerna "De var lätta att installera och med bra kopplingsplintar" Alla inblandade i projektet och slutkund är mycket nöjda med resultatet.

Läs mer


LJUS PÅ ÄSTAD VINGÅRD - ESTETISKT TILLTALANDE

Familjeföretaget Ästad vingård i byn Ästad utanför Varberg är något så sällsynt som en svensk vingård med konferensverksamhet, restaurang och spa.

Under 2014 byggdes nya lokaler för vintillverkningen med tillhörande vinbutik och vinkällare. Samtidigt byggdes en ny konferensavdelning och nya omklädningsrum till spaavdelningen. Hit levererade Nokalux LED-armaturer som bidrar med både funktionellt och stämningsskapande ljus.

Läs mer


PROJEKTET PÅ OLTORP GÅRD

Oltorp Gård ligger utanför Limmared i Västra Götaland. Man har under vintern/våren 2020-21 uppfört två nya kostall för ungdjur.

ELATEK som är helhetsleverantör inom bl.a. el-installation har projekterat och installerat hela anläggningen.

MOEL är leverantör av elmaterial till projektet och valet av armaturer föll på Nokalux.

Marcus Rydäng som är ansvarig på plats hos Elatek berättar att installationen av belysning gått snabbt och smidigt. Armaturen Atom levereras med monterad gummikabel och behöver aldrig öppnas upp för installation.

Läs mer


Logga in